Strâmbi din ochi prin ochelari în mod regulat, pentru a vedea lucrurile din apropiere? Brațele tale nu mai sunt suficient de lungi pentru a citi tot? Ochelarii noștri progresivi la prețuri accesibile te ajută să vezi bine la toate distanțele:
Așa funcționează:
Mai multe informații și sfaturi respectiv tippuri practice pentru durata de acomodare găsești la sfătuitorul nostru.
Ochelarii progresivi oferă cea mai bună vedere la toate distanțele. În loc de ochelari de citit și ochelari de distanță, ai nevoie doar de o singură pereche de ochelari. Ochelarii progresivi se mai numesc și multifocale, deoarece cu o singură lentilă se corectează în mod continuu mai multe acuități vizuale. Acest lucru face ca ochelarii progresivi să fie cea mai modernă și confortabilă formă de corectare a presbiopiei. Dar cum funcționează, de fapt, lentilele multifocale? Așa-numitele lentile progresive conțin diferite câmpuri de vedere: Dacă privești prin zona superioară a lentilei, vederea la distanță este clară, iar în partea de jos se află zona de apropiere, necesară pentru citire. Spațiul dintre ele este responsabil pentru distanțele medii, de exemplu, tabloul de bord al unei mașini sau stâlpul de delimitare în timpul parcării. Tranziția între aceste valori de refracție diferite este lină, de unde și denumirea de ochelari progresivi.
Zona de distanță, zona intermediară și zona apropiată pot fi extinse în mod diferit, în funcție de calitatea lentilelor și de preferințele individuale. Un câmp vizual mai larg costă puțin mai mult, dar oferă avantaje semnificative pentru confortul purtării. Acest lucru ridică următoarele întrebări: Ce tipuri de ochelari progresivi există? Și ce ochelari de vedere progresivi sunt potriviți pentru mine?
Prezbiopia este un proces complet natural, care începe de obicei în jurul vârstei de 40 de ani. Cristalinul ochiului își pierde din elasticitate odată cu vârsta și nu se mai poate adapta la fel de bine la diferite distanțe. Ca urmare, ochiul nu mai este capabil să se concentreze la fel de bine asupra obiectelor din apropiere, iar literele devin vizibil încețoșate. Dacă, la un moment dat, brațele tale nu mai sunt suficient de lungi pentru a citi clar, nu mai există nicio soluție pentru a evita ochelarii de citit - sau chiar ochelarii progresivi. Apropo, persoanele cu vedere de departe au, de obicei, probleme vizibile de prezbiopie mai devreme, deoarece nu își pot scoate ochelarii pentru a se uita la ceva de aproape, așa cum fac persoanele cu vedere scurtă.
Test: Când încep să aibă sens ochelarii progresivi?
Dacă ai răspuns afirmativ la una sau mai multe dintre aceste întrebări, ar fi timpul să-ți faci o programare (Link zu /stores.html) la un oftalmolog sau optometrist.
În principiu, ochelarii de vedere progresivi au câteva avantaje:
Ochelarii progresivi au, desigur, și dezavantaje:
Concluzie: Ochelarii cu lentile progresiv sunt un lucru minunat - dar nu toată lumea se înțelege cu ei imediat. A te stresa cu poveștile cu probleme ale cunoscuților nu este foarte eficient. Este mai bine să începi cu o minte deschisă, deoarece astfel creierul tău se va obișnui mai ușor cu noii câmpuri de vedere.
Lentilele progresive permit o vedere continuă la toate distanțele. În plus, există lentile bifocale și lentile trifocale. Sunt acestea poate la fel de bune? Nu. Ochelarii bifocali constau dintr-o lentilă obișnuită pentru distanță cu o mică "fereastră" pentru vederea de aproape. Acest tip de ochelari a fost inventat de inventatorul american Benjamin Franklin, care, în 1770, a înjumătățit pur și simplu lentilele ochelarilor săi de apropiere și de îndepărtare și a montat jumătățile împreună într-o singură ramă. Poate nu la fel de cutremurător ca invenția sa a paratrăsnetului, dar totuși o mare ușurare pentru omul de stat. Dezavantajul: Spre deosebire de ochelarii progresivi, în cazul cărora ochiul poate aluneca de la aproape la departe, în cazul ochelarilor bifocali ochiul sare de la aproape la departe fără nicio tranziție. Acest lucru nu este doar obositor pentru ochii noștri, ci poate fi și periculos atunci când urcăm scările, de exemplu. Ochelarii trifocali au o altă fereastră încorporată pentru intervalul intermediar. Adevărul este că, în ambele variante, "ferestrele mici" sunt vizibile în mod clar, ceea ce este neatractiv și nu foarte contemporan.
Cum apar aceste diferențe mari de preț? Și oricum: De ce sunt atât de scumpi ochelarii progresivi? În primul rând: pentru 50 de euro nu te poți aștepta la minuni, nici în ceea ce privește câmpul vizual, nici în ceea ce privește grosimea lentilelor, la urma urmei, combinarea a zeci de puncte forte optice într-o singură lentilă este un proces de fabricație foarte complex. Prețul ochelarilor de vedere progresivi este format, în principiu, din două componente: lentilele și rama. În ceea ce privește rama, există o marjă de manevră semnificativă în funcție de furnizor și există, de asemenea, diferențe semnificative în ceea ce privește prețul lentilelor progresive. Lentilele standard pornesc de la aproximativ 100 de euro, iar lentilele progresive individuale cu rază vizuală extinsă sau similare costă de la 400 de euro în sus. Dacă mai vrei un strat anti-reflexie suplimentar, întărire sau colorare, totul se adaugă rapid. O alternativă sunt lentilele progresive standard prefabricate, fără fițe, cu un confort vizual corespunzător mai scăzut. Cât de scumpă este o pereche bună de ochelari de vedere progresivi? Dacă apreciezi o ramă de marcă frumoasă, un serviciu bun și lentile de calitate făcute la comandă, care punctează cu un câmp de vedere mai larg și cu rafinamente la lentile, te poți aștepta să plătești în jur de 650 de euro.
Trebuie să iei în considerare următoarele aspecte, atunci când alegi rama:
Înălțimea ramei
Rama trebuie să aibă o înălțime de cel puțin 25 de milimetri, astfel încât toate zonele de vizibilitate ale lentilelor progresive să aibă suficient spațiu în ele. Dacă rama este prea joasă, raza de apropiere sau de distanță trebuie să fie redusă, ceea ce ar îngreuna în mod inutil vederea corectă.
Forma ramei
Ochelarii progresivi fără rame sunt foarte discreți pe față și se potrivesc bine cu orice ținută. Cu toate acestea, modelele de ochelari fără rame sunt recomandate doar până la o anumită miopie. La puteri mai mari, marginile lentilelor devin mai groase cu câțiva milimetri.
Lățimea ramei
Lățimea ochelarilor pe care îi alegi trebuie să corespundă cât mai bine cu lățimea capului, astfel încât brațele să se potrivească perfect pe urechi și rama să nu alunece. Numai o potrivire perfectă garantează o vedere perfectă. Ochelarii care sunt prea mari, au efect de micșorare asupra capului, și astfel capul va părea mai mic, ceea ce este pur și simplu neatractiv.
Dacă o pereche de ochelari progresivi nu este centrată corect, se pot produce dureri de cap și oboseală rapidă, deoarece ochii și creierul trebuie să facă un efort constant pentru a compensa potrivirea incorectă. Prin urmare, este foarte important să se determine corect distanța pupilară pentru a se asigura că privirea purtătorului poate viza toate zonele vizuale fără efort.
Amețeli, dureri de cap, zone defocalizate: În mod clar, obișnuirea cu un nou mod de a vedea este muncă grea pentru creierul nostru. Este logic, ca această fază de aclimatizare să dureze câteva zile și poate chiar două sau trei săptămâni. Prin urmare, se recomandă să începem să purtăm ochelari de vedere progresivi cât mai devreme, pentru a ușura cât mai mult munca creierului nostru. Cei mai mulți purtători noi de ochelari progresivi se obișnuiesc foarte greu cu faptul, că acum trebuie să întoarcă mult mai mult capul cu privirea, pentru a folosi zonele vizuale individuale ale ochelarilor. Iată câteva sfaturi pentru a face tranziția mai ușoară:
Dacă, în ciuda acestor sfaturi, tot ai probleme după câteva zile, este posibil ca acest lucru să se datoreze tipului de lentilă. În cazul tipurilor mai ieftine, Classic sau Comfort, câmpul vizual nu este la fel de larg, ceea ce înseamnă că părțile laterale sunt neclare. Acest lucru este perfect normal și trebuie să fie compensat prin mișcări ale capului. Cu toate acestea, dacă vederea este încețoșată atunci când privești drept înainte sau dacă trebuie să-ți orientezi capul pentru a vedea bine, este logic să contactezi serviciul de asistență.
Există două opțiuni pentru ochelari de soare cu lentile progresive: Adaugă pur și simplu o nuanță la alegere, atunci când comanzi ochelari de vedere progresivi, online. Sau, dacă vrei o ramă mai neobișnuită, comandă pur și simplu lentile progresive pentru modelul de ochelari de soare preferați. Din nou, nu uita să adaugi nuanța pe care o dorești, atunci când plasezi comanda! Poți alege între lentile de diferite culori, cu sau fără polarizare și lentile heliomate.
Pot să folosesc ochelari progresivi și pentru sport?
Ochelarii de zi cu zi pot reprezenta un risc de rănire în timpul activităților sportive, deoarece se pot sparge cu ușurință, dar nici mersul pe jos fără o vedere clară nu este lipsit de probleme. În principiu, lentilele progresive pot fi montate fără probleme în mulți ochelari de sport, doar că rama nu trebuie să fie prea îndoită. Cu toate acestea, ar trebui să știi în prealabil exact pentru ce sport ai nevoie de ele și care sunt distanțele cele mai importante pentru acesta. Pentru tirul la porumbei de lut ai nevoie de o rază vizuală diferită, față de cea pentru golf. Iar dacă preferi tenisul sau down-hill mountain-biking, probabil că vei avea dificultăți cu lentilele progresive, deoarece trebuie să comuți constant între distanțele apropiate și îndepărtate.
În cadrul unei operații, cristalinul propriu al organismului este înlocuit cu un cristalin multifocal artificial. Pentru cei care preferă să folosească lentile de contact multifocale, este important să rețineți, că acestea funcționează puțin diferit față de ochelarii progresivi. Cu lentilele de contact multifocale, vederea de departe și cea de aproape sunt integrate în mod egal. Creierul decide în fiecare caz pentru o imagine clară în apropiere sau la distanță, în funcție de locul în care privești. Și aici, nimic nu funcționează fără o perioadă de aclimatizare. Important: Lentilele de contact progresive trebuie să fie adaptate de către un oftalmolog sau un optician pentru o potrivire perfectă.
Dacă nu este cazul, lucrul la PC cu ochelari de vedere progresivi este adesea destul de obositor, deoarece câmpul vizual al ochelarilor progresivi devine neclar în părțile laterale și, astfel, vei fi obligat să-ți miști în mod constant capul înainte și înapoi, pentru a vedea tot monitorul. În acest caz, se recomandă ochelari speciali pentru locul de muncă, numiți și ochelari pentru calculator sau ochelari de birou. Aceștia se caracterizează printr-un câmp extins pentru apropiere și distanțe medii, astfel încât să poți sta și lucra fără contorsionări. Sunt acoperite toate zonele de la aproximativ 45 cm până la aproximativ 3 metri, ceea ce acoperă totul, de la telefonul mobil, la ecran și până la colegul de la ușa biroului. Singurul lucru de care trebuie să ții cont atunci când alegi zona de vizionare, este dacă lucrezi în principal pe un laptop sau dacă ai un ecran care este mai departe și, eventual, într-o poziție ridicată. Și, bineînțeles, nu trebuie să-ți uiți ochelarii de muncă acasă, așa că cel mai bine este să îi ți întotdeauna într-o husă în geanta de lucru, altfel cei mai buni ochelari nu vor mai fi de folos.